
“(hard)lopen als medicijn?!”
Runningtherapie
Ben je vaak lusteloos, depressief, gestrest of gespannen? Heb je een heftige tijd achter de rug waarbij je veel ziekenhuisbezoeken hebt gehad doordat je bijvoorbeeld chemokuren hebt gehad? Heb je een burn-out, ben je chronisch vermoeid of heb je angstklachten? Zou je graag weer ‘de lijn’ naar boven inzetten? Wellicht is het dan een goed idee om runningtherapie te proberen (verkennen).
Bewegen is belangrijk, maar goed naar je lichaam luisteren ook. Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op het psychisch gebied ervaren. Hierbij is het praten, in eerste instantie, ondergeschikt aan het bewegen. Runningtherapie is voor iedereen geschikt, je hoeft niet over een basisconditie te beschikken en het programma wordt helemaal op maat gemaakt voor jou. Het is voor iedereen een mogelijkheid om op een verantwoorde manier in beweging te komen en je beter te voelen. Natuurlijk lost runningtherapie niet alle ‘problemen’ op, maar uit diverse onderzoeken is wel gebleken dat runningtherapie goed werkt. Niet voor niets zeggen psychologen dat consequent bewegen heilzaam voor je is. Uit wereldwijde onderzoeken blijkt dat runningtherapie een positieve invloed heeft op:
- een depressie of sombere gevoelens
- herstel van een burn-out
- het ontwikkelen en vasthouden van een gezonde leefstijl
- het verminderen van overgewicht
- lichamelijke klachten waardoor geen duidelijk aanwijsbaar lichamelijk probleem te vinden is (psychosomatische klachten)
- het leren omgaan met je agressie
- het verbeteren van een slechte lichamelijke conditie
- het verminderen van angstklachten of paniekaanvallen
- terugvalpreventie voor depressie of burn-out
Runningtherapie brengt een aantal processen in ons lichaam op gang die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. Bij een zware depressie zal deze vorm van therapie eventueel medicijngebruik niet overbodig maken, maar kan een werkzame aanvulling zijn op weg naar herstel. Het versterkt niet alleen je hart- en vaatstelsel en daarmee je gezondheid, maar je brengt vooral ook je gedachten tot rust (herkennen). Wil je voor je ontspanning gaan hardlopen dan is het belangrijk om juist in de vetverbrandingszone te trainen om zo een snelle suikerverbranding te voorkomen. Hardlopen heeft op deze manier een positieve invloed op stress en depressie. Door specifieke ademhalingsoefeningen verbeteren daarnaast je sportprestaties, slaap je beter, herstel je sneller, kun je je beter concentreren en breng je je stofwisseling in balans.
Werkwijze
Lijkt dit je wat dan kun je hiervoor bij vherken coaching en training terecht. Tijdens het intakegesprek stellen we jouw doelen vast en gaan we volgens een plan van aanpak aan de slag. Onder deskundige begeleiding wordt er in twaalf weken stapsgewijs toegewerkt naar een duurloop van 25-30 minuten afgestemd op jouw niveau en tempo. We gaan twee keer per week samen op pad, individueel of in een kleine groep (maximaal vier personen). De resultaten worden extra positief bevorderd indien je zelf ook nog een derde keer, als huiswerk, gaat lopen. Bel of mail me gerust om te kijken of dit iets voor jou is. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je bij vherken coaching, communicatie en training aan te sluiten bij de (hard)looptraining. Iedere week wordt er (hard)looptraining aangeboden aan kleine groepen (maximaal 10 personen) waar ontspannen bewegen voorop staat.
Vergoedingen
De kosten voor runningtherapie wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed. De Friesland en ONVZ vergoeden gedeeltelijk. CZ vergoedt de kosten voor cursussen en beweegprogramma’s die gericht zijn op gezondheidsbevordering. Sla er de polis van je aanvullende verzekering op na en houd er rekening mee dat een verwijzing van je huisarts noodzakelijk is.
Informeer in elk geval bij je ziektekostenverzekeraar (of werkgever) of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding in het kader van gezondheid- en beweegprogramma’s.
Ben je (deels) arbeidsongeschikt?
Jouw werkgever is mogelijk bereid om de kosten van runningtherapie te vergoeden. Werkgevers zijn, na overleg met de bedrijfsarts, veelal bereid om de kosten voor runningtherapie te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst.
Werk je nog wel maar heb je stress gerelateerde klachten, informeer dan of je preventief runningtherapie mag volgen.